За луѓето и боговите

Des Hommes et des Dieux

Манастир сместен во планините на Магреб, во деведесеттите години од ХХ век. Осум француски христијански монаси живеат во хармонија со нивните муслимански браќа.Кога една екипа странски работници е масакрирана од исламистичка група, во регионот завладува терор. Војската им понудува заштита на монасите, но тие одбиваат. Треба ли да си заминат? И покрај сè поголемите закани околу нив, одлуката на монасите да останат по секоја цена ден по ден се остварува…Овој филм наоѓа слободен израз во инспирацијата од животот на цистерсијанските монаси од Тибхирин во Алжир, од 1993 до нивното грабнување во 1996.

Режија:  Гзавие Бовоа

Улоги :  Ламбер Вилсон, Мајкл Лонсдал, Оливие Рабурди.

Датум на прикажување:  17.04.2015 во 21.00 ч.

Мала  сала

Влез бесплатен

 

Поврзани објави

ЦРННИОТ АДАМ

ЦРННИОТ АДАМ

Black Adam Речиси 5000 години откако му беа подарени моќи од египетските богови, Црниот Адам е ослободен од затворот и е решен да му ја демонстрира на светот неговата смисла за правда во модерниот свет. Жанр: Акција, Фантазија, Научна фантастика Траење на филмот :  124 минути Режија...

МИМИ

МИМИ

Mimi Мими ги напушта своите родители, и болното минато од родното место, за да студира во Скопје. Ја запознава Сара - млада мајка со богат но насилен сопруг. Работејќи во киоскот на вујко ѝ, и како бебиситерка за Сара, Мими копнее по единственото што не може да го има - мајчинството. Жанр...

ОФИЦИЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА

ОФИЦИЈАЛНА КОНКУРЕНЦИЈА

Competencia Oficial Трагајќи по општествен престиж, бизнисмен милијардер одлучува да финансира продукција на филм кој би оставил трага во општеството. Ги ангажира најдобрите, па ѕвездениот тим го сочинуваат редителката Лола Куевас и двајца реномирани глумци, двајцата исклучително талентирани...