Новото дигитално 3-Д кино во Битола од денес почнува со работа

Со проекција на филмовите „Штрумофови-2“ во 17 часот и „Гравитација“ во 20 часот, денеска националната установа Центар за култура во Битола ќе го промовира и отвори првото дигитално 3-Д кино во овој град.

Како што истакна Борче Димитровски, директор на НУ Центар за култура-Битола, почетокот на редовниот репертоар ќе се одвива под мотото „Се гледаме на кино“ кое е опремено со ултра модерен дигитален 3-Д кино проектор од водечкиот светски производител на дигитални проектори „Барко“ со можност за проекции во висока 2К резолуција.

– На репертоарот ќе има филмови за сите генерации, за децата, тинјџерите и за возрасните. Првите изненадувања ќе бидат приредени денес бидејќи го ребрендиравме фоајето на центарот за култура, посетителите ќе може да купат пуканки и да се фотографираат со кукли на јунаците од понудените филмови, а за првите гости ќе има и други изненадувања, посочи Димитровски.

Новото кино е со капацитет од 800 седишта кои за 3-Д филмовите ќе бидат ограничени на 400 седишта. Постоечкото кино платно е заменето со ново високо рефлективно, а за новиот сараунд звук инсталиран е Долби систем ЦП-650.

– Со овој зафат градот добива современо кино со кристално чиста слика и перфектен звук. Кино репертоарот ќе се одвива во текот на целата година и притоа ќе бидат емитувани светски кино-хитови меѓу кои на 21 ноември, премиерно во Македонија ќе биде емитуван филмот „Советникот“ кој директно доаѓа од Холивуд. За потребите на кино-публиката во Битола ќе соработуваме со кино-дистрибутерите „Филипс филмс“, „Континентал филмс“, „МЦФ мегаком филмс“ и други постојани соработници, потврди Димитровски.

http://www.kurir.mk/republika/opstini/134698-Novoto-digitalno-3-D-kino-vo-Bitola-od-denes-pocnuva-so-rabota

Поврзани објави

КРСТАРЕЊЕ ВО ЏУНГЛАТА

КРСТАРЕЊЕ ВО ЏУНГЛАТА

Jungle Cruise Владата ги праќа најопасните анти-суперхерои на светот - Bloodsport, Peacemaker, King Shark, Harley Quinn и други, на оддалечениот, полн со непријатели остров Корто Малтезе. Наоружани со врвно оружје, тие се пробиваат низ опасна џунгла за да најдат и уништат непријатели, а...

оДРЕДОТ НА ОТПИШАНИТЕ: НОВА МИСИЈА

оДРЕДОТ НА ОТПИШАНИТЕ: НОВА МИСИЈА

The Suicide Squad Владата ги праќа најопасните анти-суперхерои на светот - Bloodsport, Peacemaker, King Shark, Harley Quinn и други, на оддалечениот, полн со непријатели остров Корто Малтезе. Наоружани со врвно оружје, тие се пробиваат низ опасна џунгла за да најдат и уништат непријатели, а...

ЗАЈАКОТ ПЕТРЕ БЕГАЛЧЕ

ЗАЈАКОТ ПЕТРЕ БЕГАЛЧЕ

Peter Rabbit 2: The Runaway Во вториот дел на Зајакот Петре, милиот одметник е повторно назад. Беа, Томас и зајците си имаат создадено мало семејство, и иако се труди, Петре сепак не може да се ослободи од репутацијата на немирко. Откако ќе излезе од градината да прошета, Петре се наоѓа во...