Панама

Panama Јован почнува да се гледа со Маја, но без сериозни обврски. Но со текот на времето, нејзиното таинствено и сомнително однесување почнува да го вознемирува. Јован почнува да следи видеоснимки и разни „траги“ коишто укажуваат на тоа дека... Повеќе...

Енклава

Enklava Главна тема на филмот Енклава е живтот на Србите во малите изолирани заедници – енклави на Косово и Метохија. Овие заедници се единствени од тој тип во Европа, а припадниците на полицијата на Обединетите нации и Европската унија се... Повеќе...

Шишка делукс

SISKA DELUXE Ова е приказна за тројца пријатели од детството: Федр, Миле и Зекир, коишто се свесни дека веќе не се млади, но не знаат како да пораснат. Веќе се обиделе да го сторат тоа на најразлични начини, но никогаш ништо не сфаќаат... Повеќе...

Богатство

COMOARA Кости води мирен живот. Ноќе сака да му чита приказни на шестгодишниот син и да го заспива на тој начин. Нивната омилена приказна е Робин Худ. Кости се доживува себеси како херој, како заштитник на слабите и на угнетените. Една вечер... Повеќе...

Мојата мајка

MIA MADRE Маргерита е режисерка што снима филм со познатиот американски актер, Бери Хагинс, кој ѝ создава многу главоболки за време на снимањето. Настрана од снимањето, Маргерита се обидува да остане смирена, и покрај болеста на мајка ѝ и... Повеќе...

Франкофонија

FRANCOFONIA Изминува уште еден век на Стариот континент… Големите армии газат во срцето на цивилизацијата и топовскиот оган уште еднаш го зема својот данок. Среде масакрот и урнатините, сѐ она што е величествено, прекрасно и свето, за чија... Повеќе...

Аферим

Aferim Источна Европа, 1835 година. Жандармот Костадин и неговиот син го прогонуваат „циганскиот роб“ кој му побегнал на својот господар, а се сомневаат и дека имал љубовна афера со жена му. Во потерата, тие среќаат луѓе од различни... Повеќе...

Сончаница

SUNSTROKE Приказната се одвива во ноември 1920 година, во еден воен логор на Крим, по евакуацијата на Белата армија, кога неколку десетици илјади белогардејци биле оставени на полуостровот. Офицерите не знаат каква судбина ги очекува и чекаат... Повеќе...

Таткото

THE FATHER Десетгодишниот Нори и татко му Гесим заработуваат продавајќи цигари во предвоеното Косово во 90-тите години. Гесим не сака да слушне ништо за мајка му на Нори. Тој е експерт за бегство од минатото и сaега сака да побегне од Косово... Повеќе...