фестивалот за кратки филмови ,,Одлепување на Мозаикот“
13-тото издание на фестивалот за кратки филмови „Балканот надвор од границите” кое оваа година пристигнува во градот Битола, во Центар за култура Битола, од 19-ти до 22-ри октомври.
Насловот ,,Одлепување на Мозаикот“ се центрира околу идеите за редефинирање на „мозаикот“ кој го структурира нашето општество, нудејќи ја неговата различност како алатка за нов „начин на гледање“ и создавање. За нас светот е мозаик составен од плочки толку различни едни од други, а сепак едната е дел од другата. Разлики во полот, во религијата, во верувањата, во историјата, во перцепциите, во вкусот, во финансиската или општествената положба. Време е да ги „одлепиме“ плочките на нашиот светски мозаик.
Ја покануваме публиката во Битола да земе учество во духот и искуството на BBB, со сеопфатна програма на кратки филмови, главно составена од балкански продукции, како и паралелни настани. Сите активности на фестивалот ќе се одвиваат во НУ ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРА – БИТОЛА. Жирито го сочинуваат наградените режисери Дина Дума од С. Македонија и Танасис Неофотистос од Грција, како и Јелена Мишељиќ, културен професионалец од Црна Гора.
Програма за интернационалниот фестивал на кратки филмови „Balkans Beyond Borders“
Среда 19 октомври ⚫️
16:00 – 18:00 Работилница за антропологија и фотографија ▪️ мала сала Центар за култура
19:00 – 20:00 Отворање ▪️ фоаје на Центар за култура
20:00 – 22:30 Натпреварувачка програма „Растење“ | Натпреварувачка програма „Биди свој“ ▪️ голема сала на Центар за култура
22:30 Афтер | Порта Џез DJ CHIKO ▪️▪️▪️
Четврток 20 Октомври ⚫️
11:30 – 12:00 „Фото Маратон“ со SEE in action ▪️ фоаје на Центар за култура
12:00 – 16:00 „Фото Маратон“ со SEE in action ▪️ различни локации низ Битола
16:00 – 17:50 Карпош проекции и дискусија ▪️ фоаје на Центар за култура)
18:00 – 23:00 Натпреварувачка програма „Сам/Заедно“ | избор на грчки филмови од Грчкиот филмски центар | Натпреварувачка програма „Каде припаѓам“ ▪️ голема сала на Центар за култура
22:30 Афтер | Бар Чаршија DJ ILE THE HAIR ▪️▪️▪️
Петок 21 Октомври ⚫️
12:00 – 14:00 Работилница за пишување сценарија со Онур Озџан ▪️ мала сала Центар за култура
12:00 – 16:00 Настан за вмрежување во Грчкиот конзулат во Битола
16:00 – 18:00 Отворање на изложба на фотографија ▪️ фоаје на Центар за култура
17:00 – 23:00 BBB Beyond | BBB фокус: Швајцарија | Натпреварувачка програма „Сами во вашите одлуки“ | Конкурсна програма „Работна должност“ ▪️ голема сала на Центар за култура
22:30 Афтер | Јагода DJ T:ZOBE ▪️▪️▪️
Сабота 22 октомври ⚫️
Целодневна изложба на фотографија ▪️ фоаје на Центар за култура
18:00 – 21:00 Натпреварувачка програма „Дневник“ | избор на кратки филмови на ПриФест & Почит на Вјоса Бериша | избор на кратки филмови на Фестивалот на европски филмови CineDays ▪️ голема сала на Центар за култура
21:00 – 22:00 Церемонија на доделување на наградите
22:00 Афтер | MIRKO POPOV B2B VIOLETA KACHAKOVA ▪️▪️▪️ Центар за култура
Фестивалот е организиран од: Сфера Интернешнал и Балканот надвор од границите (Balkans Beyond Borders)

Поврзани објави

ЗЛОСТОРСТВОТО Е МОЕ (мала сала)

ЗЛОСТОРСТВОТО Е МОЕ (мала сала)

Mon crime Адонис напредува и во кариерата и во семејниот живот, но кога повторно ќе се појави неговиот пријател од детството и поранешно боксерско чудо, соочувањето меѓу нив двајца е повеќе од обична борба. Жанр: Криминалистички Траење на филмот : 102 минути Режија: François...

ФАРАОНОТ, ДИВЈАКОТ И ПРИНЦЕЗАТА (мала сала)

ФАРАОНОТ, ДИВЈАКОТ И ПРИНЦЕЗАТА (мала сала)

Le pharaon, le sauvage et la princesse Адонис напредува и во кариерата и во семејниот живот, но кога повторно ќе се појави неговиот пријател од детството и поранешно боксерско чудо, соочувањето меѓу нив двајца е повеќе од обична борба. Жанр: Анимиран / цртан, Семеен Траење на филмот ...

DUNGEONS&DRAGONS: ЧЕСТ МЕЃУ КРАДЦИТЕ

DUNGEONS&DRAGONS: ЧЕСТ МЕЃУ КРАДЦИТЕ

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves Адонис напредува и во кариерата и во семејниот живот, но кога повторно ќе се појави неговиот пријател од детството и поранешно боксерско чудо, соочувањето меѓу нив двајца е повеќе од обична борба. Жанр: Авантура, Акција Траење на филмот : 134...